Fakta Anda Perlu Tahu Tentang Vaping!

Terdapat banyak jenis vape di pasaran masakini dan ramai anak muda memilih untuk menghisap vape berbanding merokok dan ada juga yang menggunakan vape untuk berhenti merokok. 

Bukan mudah untuk berhenti merokok, lebih-lebih lagi untuk yang ‘quit cold turkey‘ bak kata orang British tanpa ada apa-apa sebagai pengganti. Kehadiran vape memberi harapan kepada perokok untuk kekal dengan tabiat merokok tanpa mendapat kesan negatif nikotin rokok. Vape pada asasnya direka untuk memberi gaya seperti merokok tanpa menyalurkan agen penyebab kanser, tar, karbon monoksida, dan bau yang tidak menyenangkan. Walaupun secara amnya menghisap vape lebih selamat berbanding merokok tembakau, pada masa yang sama, vape masih tidak boleh diyakini sepenuhnya dari segi kesihatan.

Rokok elektronik memanaskan nikotin yang dibuang daripada tembakau, mempunyai perasa dan bahan sintetik yang berbeza untuk menghasilkan semburan yang anda sedut. Tembakau rokok biasanya mengandungi 7,000 sebatian sintetik, dan sejumlah besarnya beracun. Namun, pada saat ini, kita tidak tahu secara pasti berapa jumlah sebatian sintetik yang terdapat di dalam rokok elektronik atau vape.

Walau apa pun, telah terdapat kes kerosakan paru-paru yang dikaitkan dengan vape. Pada Februari 2020, CDC (Centers for Disease Control and Prevention) di Amerika Syarikat mengesahkan sebanyak 2,807 kes kecederaan paru-paru berkaitan penggunaan rokok elektronik atau vape (EVALI) dan 68 kematian disebabkan oleh keadaan itu.

Menghisap vape tidak bagus untuk jantung dan paru-paru anda.

Nikotin adalah bahan penting dalam rokok biasa dan rokok elektronik, dan ia membentuk suatu tabiat ketagihan. Ia membuatkan perokok ketagih untuk menghisap rokok dan menanggung kesan sampingannya jika terlupa untuk merokok. Nikotin adalah bahan beracun, ia meningkatkan denyutan nadi, memacu adrenalin yang membina nadi dan berkemungkinan menyebabkan episod koronari jantung.

Semua orang perlu faham bahawa rokok elektronik atau vape mungkin berbahaya kepada kesejahteraan kesihatan mereka. Maklumat yang ada mengesyorkan bahawa terdapatnya kaitan vape kepada penyakit paru-paru dan asma yang berterusan, serta hubungan antara penggunaan berganda rokok elektronik/vape dan merokok dengan jangkitan kardiovaskular.

Secara amnya, dengan menghisap vape, anda mendedahkan diri anda kepada pelbagai jenis sintetik yang belum dikaji kemudharatannya.

Adakah menghisap vape membantu berhenti merokok? Tidak mengejutkan apabila 37 juta perokok di AS, tidak mempunyai pilihan lain untuk berhenti merokok. Sejurus selepas vape mempamerkan dirinya sebagai alat bantuan berhenti merokok, ramai mengandaikan itulah yang mereka perlukan. Kajian menunjukkan, bagi perokok dewasa, menghisap vape boleh membantu untuk berhenti merokok; lebih kurang 2000 perokok berhenti pada tahun 2015 dengan menggantikannya rokok dengan vape. 

Kesimpulannya, walaupun rokok merbahaya dan menyebabkan pelbagai jenis penyakit, vape bukanlah ganti yang boleh dipercayai. Masih banyak kajian perlu dilakukan kerana cecair yang dimasukkan dalam vape mempunyai banyak sebatian sintetik yang belum diketahui kesannya kepada paru-paru dan tubuh manusia. 

Sebagai seorang muslimin, adalah disyorkan agar menghindarkan diri daripada sebarang tabiat yang boleh menyebabkan ketagihan. Ketahui Hukum Merokok menurut fatwa ulama’ berkenaan dengan hukum merokok samada yang terdahulu atau masakini.

Sumber: Free Guest Posting Articles from ArticlesFactory.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: