Doa Nabi Nuh AS Apabila Anaknya Ditenggelamkan

Doa ini merupakan doa Nabi Nuh AS apabila anaknya ditenggelamkan oleh Allah SWT di dalam banjir besar walaupun Nabi Nuh AS berusaha dan berdoa agar anaknya diselamatkan.  

“Dan Nabi Nuh merayu kepada Tuhannya dengan berkata: “Wahai Tuhanku! Sesungguhnya anakku itu dari keluargaku sendiri, dan bahawa janjiMu itu adalah benar, dan Engkau adalah sebijak-bijak Hakim yang menghukum dengan seadil-adilnya”. (Hud 11:45) 

Dan Allah SWT memberikan jawapan dalam ayat seterusnya yang bermaksud: Allah berfirman: “Wahai Nuh! Sesungguhnya anakmu itu bukanlah dari keluargamu (kerana ia telah terputus hubungan denganmu disebabkan kekufurannya); sesungguhnya bawaannya bukanlah amal yang soleh, maka janganlah engkau memohon kepadaKu sesuatu yang engkau tidak mempunyai pengetahuan mengenainya. Sebenarnya Aku melarangmu dari menjadi orang yang jahil”(Hud 11:46) 

Dan Nabi Nuh AS memanjatkan doa pada ayat seterusnya yang bermaksud: Nabi Nuh berkata: “Wahai Tuhanku! Sesungguhnya aku berlindung kepadaMu daripada memohon sesuatu yang aku tidak mempunyai pengetahuan mengenainya; dan jika Engkau tidak mengampunkan dosaku, dan memberi rahmat kepadaku, nescaya menjadilah aku dari orang-orang yang rugi”(Hud 11:47)

Sebagai seorang yang beriman, mohonlah doa kepada Allah SWT perlindungan kepada sesuatu yang tidak kita ketahui kerana hanya Allah SWT yang Maha Mengetahui dan kitalah hamba-Nya yang amat lemah. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: