Hati yang Ikhlas Lebih Hebat daripada Taufan

Rasulullah s.a.w telah bersabda memberitahu tentang kejadian bumi ini, di peringkat awal dataran bumi ini dalam keadaan tidak mantap, tanah-tanih yang bergelombang bagaikan cecair. Lalu Allah menciptakan gunung-ganang sebagai pasak kepada bumi, dengan itu dataran bumi menjadi kukuh dan dapat dihuni oleh manusia dan lain-lain makhluk.

Setelah itu malaikat bertanya kepada Allah, selain dari batu yang pejal itu, masih adakah lagi yang lebih kukuh dan kuat dari gunung batu-batu pejal? Allah memberitahu malaikat, bahawa selain dari batu ada makhluk lain lagi yang lebih kuat, iaitu besi.

Besi mempunyai sifat yang sangat keras mengatasi kekerasan batu, kerana itu manusia mencipta berbagai jentera besar daripada besi yang mampu meruntuh gunung-gunung batu dan dihancur lumat.

Malaikat bertanya lagi kepada Allah, apakah makhluk yang lebih kuat daripada besi? Allah memberitahu malaikat bahawa api lebih mempunyai kekuatan untuk mengatasi kepejalan besi. Dengan kepanasan yang tinggi besi dapat dicairkan.

Kemudian malaikat bertanya pula kepada Allah, apakah makhluk yang lebih kuat dan gagah boleh mengatasi kehebatan api? Maka Allah memberitahu bahawa air lebih berupaya mengatasi api, terbukti air mampu memadamkan api.

Malaikat terus bertanya kepada Allah, apakah makhluk lain yang boleh mengatasi kehebatan air? Lalu Allah memberitahu malaikat-Nya, sesungguhnya angin adalah makhluk Allah yang lebih kuat daripada air. Sebab itu apabila Allah jadikan sekumpulan angin yang kuat bernama taufan, ia boleh menggelorakan lautan sehingga air laut melimpah membanjiri daratan, melanda dan memusnahkan segala apa yang ada di permukaan bumi.

Malaikat masih tidak jemu dan ingin tahu masih adakah makhluk Tuhan yang lebih hebat dari segala kejadian itu, Allah memberitahu malaikat bahawa masih ada makhluk yang lebih hebat dari semua makhluk yang disebut di atas. Dia ialah seorang yang bersedekah secara senyap, sehingga apabila tangan kanannya menghulur, tangan kirinya tidak mengetahui.

Maksudnya ialah orang yang bersedekah dengan penuh keikhlasan kerana Allah semata-mata, dia merahsiakan daripada pengetahuan orang lain. Kekuatan menahan dari terbocor kepada pengetahuan orang, dianggap sebagai lebih kukuh dari batu dan besi.

Orang yang bersedekah secara rahsia ialah orang yang tidak suka kepada publisiti murahan seperti yang sering berlaku kepada masyarakat kini, apabila mereka menderma suka menunjuk-nunjuk. Mereka cipta replika cek berukuran besar untuk dipamerkan di khalayak ramai, sama ada melalui siaran akhbar atau TV tujuannya tidak lain hendak berbangga dan riak.

Allah menjelaskan bahawa seseorang yang mampu mengawal dirinya daripada sifat riak dan menunjuk-nunjuk ketika menderma dan bersedekah, adalah makhluk Allah yang kuat mengekang dorongan nafsu dari sifat-sifat mazmumah yang boleh merosakkan amalan itu.

Orang yang mampu merahsiakan perbuatan menderma atau bersedekah itu adalah orang yang berjaya mengawal keikhlasan hati daripada godaan iblis, kerana iblis adalah makhluk Tuhan yang sentiasa berusaha menjerumuskan manusia dengan merosakkan amalan mereka, agar iblis tidak keseorangan di dalam neraka kelak. 

Sumber: Taqwa oleh Tuan Guru Dato’ Nik Abdul Aziz Nik Mat

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: