Menjelang Ramadan: 10 Jenis Kurma dan Khasiatnya

Oleh: mymuslimin.com

Kurma merupakan makanan yang tidak asing lagi di kalangan umat Islam terutama sekali di bulan Ramadan. Buah yang berasal dari Timur Tengah ini sering disebut di dalam hadis Rasulullah SAW dan juga di dalam Al-Quran, menjadikan ia begitu penting di dalam kehidupan seorang Islam.

Terdapat banyak manfaat kesihatan buah kurma dan untuk mendapatkan nilai pemakanan yang terbaik daripada buah kurma, adalah disarankan untuk menikmatinya ketika perut kosong seperti memulakan sahur atau ketika berbuka puasa. 

Di antara kelebihan kurma ialah: 

  1. Memperbaiki tahap hemoglobin dalam darah dan tahap tenaga.
  2. Membantu mendapatkan tidur yang lebih lena, dimana kurma membebaskan hormon melatonin untuk membantu tidur.
  3. Melawan jangkitan dan boleh membantu dalam merawat alahan.
  4. Sumber karbohidrat yang baik, mengekalkan tahap tenaga tanpa menambah berat badan.
  5. Mempunyai serat yang boleh membantu masalah sembelit dan keasidan.

Mymuslimin menyenaraikan 10 jenis kurma untuk panduan anda membeli sebagai persiapan menyambut Ramadan. 

Kurma Ajwah, Kurma Nabi

Kurma Ajwah atau dikenali sebagai Kurma Nabi merupakan kurma yang terkenal di Malaysia kerana secara spesifiknya kurma ini telah disebut di dalam hadis-hadis Rasulullah SAW mengenai kelebihan memakan 7 biji kurma Ajwah pada waktu pagi. 

Di antaranya daripada Saad bin Abi Waqqas bahawa Nabi SAW bersabda yang bermaksud:

“Sesiapa yang memakan tujuh biji kurma Ajwah pada waktu pagi, tidak akan memberi mudarat sebarang racun mahupun sihir kepadanya pada hari tersebut.”

[HR al-Bukhari (5445) dan Muslim (2047)]

Begitu juga, daripada Aisyah R.Anha bahawa Nabi SAW bersabda yang maksudnya:

“Sesungguhnya pada kurma Ajwah ‘Aliyah itu ada ubat penyembuh atau ia merupakan ubat penawar bagi racun, apabila dimakan pada awal pagi.”

[HR Muslim (2048)]

Imam al-Nawawi menyatakan bahawa ‘Aliyah ialah kawasan yang terdiri daripada kebun-kebun, perkampungan dan pekan dari dataran tinggi Madinah yang menuju ke arah Najd. Atau dataran rendah dari arah yang lain yang menuju ke Tihamah. Kawasan ‘Aliyah yang paling dekat dari Madinah adalah pada jarak 3 batu (mil) dan yang paling jauh adalah pada jarak 8 batu.

Kurma Ajwah berwarna hitam dan rasanya tidak terlalu manis serta mempunyai tekstur yang lembut apabila digigit.

Penyelidikan di Universiti King Saud (KSU) berpangkalan di Riyadh pada tahun 2017 menghasilkan penemuan bahawa buah kurma Ajwah mempunyai ciri anti-radang yang serupa dengan ubat yang boleh didapati secara komersial seperti ibuprofen dan aspirin. Kajian tersebut mendapati kadar perencatan dalam Ajwah adalah sama dengan produk anti-oksida komersil sedia ada yang terdapat di pasaran. Penyelidikan itu diterbitkan dalam terbitan ke-61 jurnal berpangkalan di Amerika Syarikat untuk pertanian dan kimia makanan.

Kurma Sukari, Ratu Kurma

Kurma Sukari ialah kurma berkualiti tinggi rangup manis yang dianggap sangat berkhasiat dan bagus untuk penyembuhan. Nama Sukkary diperoleh daripada “Sukkur” yang bermaksud gula dalam bahasa Arab. Kurma Sukari ini digelar Ratu Kurma kerana rupanya yang keemasan, teksturnya yang basah, ringan dan cair di mulut anda. Yang paling penting, kurma Sukari bermanfaat sebagai antioksidan. 

Sukari digunakan sebagai pengganti sempurna kepada hidangan manis kerana ianya lembap dengan kemanisan seperti pencuci mulut. Mengandungi glukosa, sukrosa dan fruktosa, gula di dalam kurma Sukari mudah dihadam untuk meningkatkan tahap tenaga. Disamping itu, Sukari juga mengandungi Vitamin A, magnesium, florida, zat besi serta asid amino. Kurma Sukari banyak ditanam di wilayah Al Qassim di Saudi Arabia dan sangat popular di kalangan penduduk tempatan dan dikenali sebagai kurma keluarga kerajaan Arab Saudi.

Kurma Barhi, Yang Paling Manis

Kurma Bahri ialah kurma segar yang begitu manis sekali. Kurma ini ialah kurma Iraq yang paling popular. Bahri adalah kurma yang paling kecil dan paling rapuh. Kulit dan isinya pejal bertukar kepada warna seakan batu ambar dan kemudiannya bewarna coklat keemasan apabila disimpan. Buahnya sendiri bersaiz kecil hingga sederhana. Bahri sesuai sebagai pencuci mulut dan sesuai sebagai padanan dengan pelbagai buah-buahan. Kurma Barhi diperkenalkan ke California pada tahun 1913 dari Basra, Iraq.

Kandungan khasiat Barhi agak serupa dengan jenis kurma lain iaitu sarat dengan serat, zat besi, kalium, vitamin B, flavonoid, dan antioksidan. Kurma seperti Bahri sangat sesuai dimakan untuk mengawal gula darah kerana gulanya yang semulajadi. 

Kurma Medjool, Yang Kerinting

Berkulit kerinting, kurma Medjool manis, lembut, lazat dengan rasa yang kaya dan tekstur berserabut. Medjool mempunyai warna ambar hingga coklat kemerah-merahan dan bersaiz besar hingga ke sangat besar. Ia sesuai untuk dimakan segar kerana kelembapannya yang tinggi. Kurma Medjool ditanam di Maghribi, Palestin, Jordan dan Arab Saudi dan masak pada awal musim. Kurma Medjool terkenal dengan bentuk segi empat tepat dan ia mempunyai rasa manis yang kuat, semakin kering, semakin manis rasanya.

Dari segi manfaat, Medjool mengandung karbohidrat, gula, serat, kalium, protein, lemak, zat besi, dan tembaga yang baik untuk kesihatan jantung. Kandungan antioksidan dalam Medjool dan serat juga dapat membantu menurunkan low-density lipoprotein. Pengambilan Medjool secara rutin juga dapat membantu melancarkan pencernaan kerana Medjool mempunyai kandungan serat yang tinggi.

Kurma Deglet Noor, Kurma Wanita

Deglet Noor adalah kurma yang paling terkenal dan ditanam di negara-negara Timur Tengah, terutamanya Algeria dan Tunisia. Penanamannya tertumpu di kawasan selatan kedua-dua negara di oasis padang pasir. Kurma Deglet Noor digelar “Kurma Wanita” dan “Jari-Jari Cahaya”.

Deglet Noor tidak terlalu manis dengan ukuran lebih kecil dan berwarna kuning cerah. Ia mengandungi banyak vitamin dan mineral, bersaiz sederhana dan mempunyai bentuk bujur. Kajian menunjukkan pemakanan rutin kurma ini terbukti bermanfaat untuk menjaga kesihatan tubuh. Deglet Noor mempunyai kandungan serat kurma yang tinggi, yang dapat mencegah sembelit dan menjaga kesihatan usus. Terdapat juga kajian   juga menunjukkan bahawa serbuk kurma Deglet Noor mengandungi estradiol dan flavonoid yang mampu membantu meningkatkan kesuburan.

Kurma Piarom, Kurma Coklat

Kurma Piarom mempunyai kulit nipis gelap yang melekat sepenuhnya kepada isi kurma. Rasa manisnya unik kerana terdapat ciri-ciri toffee dan karamel. Piarom ialah kurma separa kering, panjang, nipis dan berbentuk bujur dengan kulit coklat gelap hingga hitam dan bersaiz 2 hingga 5 cm. 

Oleh kerana tahap fruktosanya, ia sesuai dimakan penghidap diabetes dan mereka yang mempunyai masalah tekanan darah. Padankan dengan kekacang, Piarom sesuai snek yang sihat. Piarom  banyak ditanam di kawasan Selatan Iran dan merupakan sejenis kurma yang paling lazat dan mewah.

Kurma Mazafati, Kurma Basah

Kurma Mazafati atau Kurma Kimia mempunyai kadar kelembapan paling tinggi dengan rasa lembut semulajadi karamel dan coklat dengan ciri gula perang. Mazafati mempunyai penampilan lembut dan berisi. Kurma Mazarati masak selalunya berwarna coklat tua atau hitam dan dilitupi rembesan berair.  Kulit Mazafati agak nipis dan mudah diasingkan dari bahagian isi. Kurma ini sesuai dimakan segar dan bukan kering.

Saiz kurma Mazafati biasanya berkisar antara 2.5 hingga 4 cm dengan isi yang tebal. Kurma Mazafati sarat dengan vitamin, serat dan kalium. Anda boleh memakannya terus sebagai snek atau dipadankan dengan keju atau apa sahaja yang anda inginkan. Kurma Mazafati berasal dari Bam, sebuah bandar di Kerman, Iran.

Kurma Rabbi, Kurma Iran

Kurma Rabbi mempunyai kulit nipis  yang melekat pada isi kurma. Teksturnya lembut dan mempunyai rasa yang terbaik di antara kurma; Rabbi manis, berisi dan lembut dengan saiz 3 hingga 5 cm. Kurma Rabbi ini jenis separa kering, panjang, berbentuk bujur. Rabbi sesuai dimakan sebagai snek, atau dipadankan dalam bijirin, puding, roti, kek, ais krim dan gula-gula. Kurma Rabbi adalah salah satu kurma tertua dan paling lazat yang ditanam di wilayah Iranshahr, Zabul, Chabahar dan bandar-bandar lain di Iran.

Kurma Safawi, Kurma Kenyal

Kurma Safawi atau Kurma Kalmi ini dianggap salah satu jenis kurma Diraja terbaik yang terkenal dengan warnanya seperti campuran warna hitam pekat dengan sedikit warna ceri, dan bentuk silinder bersaiz sederhana yang hampir dengan bentuk kurma Ajwah. Isinya lembut-lembut kenyal dan rasanya manis. Kurma Safawi terkenal ditanam di Kalmi  atau kawasan Safawi di Madinah, Arab Saudi. 

Kurma jenis ini mempunyai beberapa manfaat penyembuhan. Safawi kaya dengan zat besi, magnesium dan natrium. Kurma ini terkenal dengan sifat antibakterianya dan biasanya dimakan semasa perut kosong untuk mengekalkan sistem penghadaman yang baik.

Kurma Halawi, Kurma Mentega

Kurma Halawi dianggap sebagai salah satu jenis kurma komersil dari Iraq yang penting dan popular di seluruh dunia. Pokok Halawi merupakan salah satu jenis kurma yang awal berbunga dan matang. Kurma Al Halawi dimakan secara basah dan bertarikh, kerana kekurangan tannin di dalamnya. Kurma Halawi lembut dan kadangkala separuh kering.

Kurma Halawi bersaiz sederhana dengan bentuk bujur memanjang dan kulit nipis yang berwarna perang mentega. Walaupun kurma ini separa lembut dan sederhana berserabut, Halawi cepat cair di lelangit menjadikannya lebih lembut dengan setiap kunyahan. Kurma Halawi adalah lambang mentega dan karamel, dan telah disamakan dengan rasa mentega pai pecan, tanpa rasa manis yang keterlaluan.

Kurma Halawi paling kerap digunakan dalam bentuk masak sepenuhnya, apabila ia lebih manis dan separa lembut. Halawi sesuai dipadankan dengan kacang, coklat, kopi, krim, sirap maple, kayu manis, kelapa, oren, pisang, aprikot dan ayam.

Rujukan: Fadilat Memakan 7 Biji Kurma

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: