Malaikat Penyeru di Padang Mahsyar

Pada Hari Kiamat nanti di Padang Mahsyar, ada malaikat yang bertugas menyeru dan memanggil, serta membawa manusia untuk bertanggungjawab akan seluruh amal perbuatannya di hadapan mahkamah Allah SWT.

Setiap manusia akan dikeluarkan buku catatan amal perbuatannya pada Hari Kiamat itu. Apabila seorang yang derhaka melihat kitab catatan amalnya, dan Allah SWT memerintahkannya supaya membacanya, maka dibacalah semua kebaikannya. 

Dan apabila telah sampai pada kesalahannya, dia pun terdiam. Allah SWT kemudian berfirman: “Mengapa tidak kamu baca?” Hamba itu menjawab, “Aku malu pada Engkau.” Allah SWT berfirman, “Mengapa kamu tidak malu pada-Ku sewaktu di dunia? Mengapa baru sekarang kamu merasakan itu?” Menyesallah hamba tersebut dan tiadalah berguna penyesalan pada hari itu.

“Dan dengarlah (apa yang diterangkan kepadamu sekarang ini mengenai hari kiamat), hari (malaikat yang menjadi) penyeru, menyeru (makhluk-makhluk yang telah mati) dari tempat yang dekat (yang dapat didengar oleh semuanya), laitu hari mereka mendengar pekikan seruan yang menyatakan perkara yang benar; hari seruan itu ialah hari masing-masing keluar dari kubur.”

(Qaf 50:41-42)

“Oleh itu, berpalinglah dari mereka (wahai Muhammad dan janganlah dihiraukan). (Ingatlah) masa (malaikat) penyeru menyeru (mereka pada hari kiamat) kepada perkara yang tidak diingini (oleh orang yang bersalah); (Pada saat itu) masing- masing dengan keadaan menundukkan pandangannya kerana ketakutan keluar dari kubur seperti belalang yang terbang bertebaran. Masing-masing dengan cepatnya menuju kepada penyeru itu. (Pada saat yang demikian), orang-orang yang kafir berkata: Hari ini ialah hari yang amat sukar!”

(Al-Qamar 54: 6-8)

“Pada hari itu mereka menurut seruan panggilan yang menyeru mereka dengan tidak dapat melencong dari menurutnya dan diam khusyuklah segala suara kepada Allah yang melimpah- limpah rahmatNya sehingga engkau tidak mendengar melainkan bunyi yang amat perlahan.”

(Taha 20:108)

“Dan tiap-tiap seorang manusia Kami kalongkan bahagian nasibnya di lehernya dan pada hari kiamat kelak Kami akan keluarkan kepadanya kitab (suratan amalnya) yang akan didapatinya terbuka (untuk di tatapnya).”

(Al-Israk 17:13)

Sumber: Biografi Malaikat – Mendapat kesempurnaan Iman, Interaksi dan Persahabatan Dengan Para Malaikat Allah SWT, Rachmat Ramadhana al-Banjari

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: