Nasihat & Amalan

17. Asmaul Husna – Al-Wahhab (Yang Maha Memberi Kurnia)

Asmaul Husna yang ke-17 ialah Al-Wahhab yang bermaksud Yang Maha Memberi iaitu Tuhan Yang Maha Pemurah. Segala kurniaan yang Allah SWT berikan adalah percuma dan tidak mengharapkan sebarang balasan kerana Allah SWT adalah pemilik segala yang ada di langit dan di bumi. Apa yang manusia inginkan semuanya dimiliki oleh Allah SWT. Mintalah kepada-Nya. Nescaya mudah bagi Allah SWT untuk mengurniakannya.

Daily Sunnah – Di Manakah Destinasi Terakhir Kita?

Hanya Allah sahaja yang mengetahui di mana seseorang itu akan mati. Berdoalah kepada Allah SWT agar nyawa kita diambil di tempat-tempat yang baik, dan elakkan diri daripada berkunjung ke tempat-tempat yang kurang baik atau penuh maksiat agar kita tidak dicabut nyawa ketika kita berada di sana.

16. ASMAUL HUSNA – AL-QAHHAR (Yang Maha Gagah)

Asmaul Husna yang ke-16 ialah Al-Qahhar yang bermaksud Yang Maha Gagah atau Yang Maha Gagah Perkasa. Segala yang wujud di seluruh alam raya dan angkasa lepas, berada di bawah kekuasaan Allah SWT. Semut yang halus bergerak perlahan-lahan di malam hari, mahupun ribut taufan yang mengganas di tengah-tengah samudera yang luas, belerang yang meledak di dalam kawah gunung berapi, atau segala bentuk ciptaan-Nya pasti tidak akan terlepas daripada penguasaan Allah SWT. 

15. ASMAUL HUSNA – AL-GHAFFAR (Yang Maha Pengampun)

“Allah tidak suka kepada perkataan-perkataan buruk yang dikatakan dengan berterus-terang (untuk mendedahkan kejahatan orang); kecuali oleh orang yang dianiayakan. Dan (ingatlah) Allah sentiasa Mendengar, lagi Maha Mengetahui.” (An-Nisaa’ 4:148) Kerja mendedahkan perkara-perkara keji adalah penyumbang utama kepada keruntuhan akhlak generasi muda masa kini dan masa depan.

Doa Dari Perut Paus oleh Nabi Yunus AS

Nabi Yunus AS telah ditakdirkan ditelan ikan paus dan berada di dalam perut ikan tersebut dalam suatu jangkamasa. Ketika beliau berada di dalam gelap gelita perut ikan ditambah dengan gelap gelita lautan dalam, Nabi Yunus AS telah berzikir memohon keampunan daripada Allah SWT dengan melafazkan doa ini.

3 Cara Menumpaskan Serangan Syaitan

Syaitan sentiasa berdendam dengan manusia. Setiap saat syaitan memerangi manusia dengan membisikkan hasutan, godaan, dan tipu daya.  Manusia yang mengerjakan ibadat kepada Allah SWT adalah orang yang paling dimusuhi. Ketahuilah tiga cara menumpaskan serangan syaitan.

10. ASMAUL HUSNA – AL-JABBAR (Yang Maha Gagah)

Asmaul Husna ke sepuluh, Al-Jabbar yang bermaksud Yang Maha Gagah, juga bererti Yang Maha Memperbaiki benda-benda yang binasa. Oleh kerana Tuhan yang sebenarnya mempunyai kebijaksanaan sebagai pembaikpulih segala rosak binasa, maka kepada-Nya tempat manusia mengadu dan berserah supaya segala kerosakan dan kecacatan yang terjadi dapat diperbaiki dengan sempurna. 

Kenapa Ramai Orang Yang Solat Masih Buat Perkara Mungkar

“Orang sembahyang takkan buat benda keji dan mungkar… tetapi kenapa kini ada orang sembahyang yang masih tikam ekor? Kenapa ada perempuan yang sembahyang tetapi tidak menutup aurat? Kerana sembahyang yang dibuat itu belum tentu berperanan mencegah benda yang keji dan mungkar.”

Dengarkan penjelasan lanjut mengenai persoalan ini oleh Almarhum Datuk Ustaz Abu Hassan.

Daily Sunnah – Envy These People!

Always racing to do good and be envious of people who constantly do good for the sake of Allah, to gain the promise of the hereafter. Refrain from envying those who have this world yet are oblivious about the afterlife because the nature of the world is temporary. Instead, invest in the hereafter, for it’s for real, forever.

9. ASMAUL HUSNA – AL-AZIZ (Yang Maha Perkasa)

Asmaul Husna yang kesembilan ialah Al-Aziz, Yang Maha Perkasa, juga membawa maksud Yang Maha Mulia. Kehebatan Allah SWT boleh dilihat daripada ayat-ahat-Nya yang manzurah (kejadian atau peristiwa yang boleh dilihat), iaitu segala kejadian luar biasa yang berlaku pada suatu masa di dunia ini.

Daily Sunnah – It’s Friday, Please Take A Bath

It’s sunnah to take a bath on Fridays. You can start taking it at Subuh but taking it near the time for Friday prayer is better. Why is it better? Because it will remove body odour and remove sweat from you, preventing anyone from your possible unpleasant smells.

Doa Ketika Bersin

Imam Ibnu Hajar menaqalkan pandangan Khattabi dengan menyebut bahawa maksud Allah SWT menyukai orang yang bersin kerana bersin dapat meringankan badan dan membuka liang-liang roma.

5 Penyebab Doa Tidak Terkabul

Ketika Ibrahim bin Adham, seorang ulama Salaf terkenal berada di Basrah, Iraq, beberapa orang penduduknya datang bertanya kepadanya kerana beliau dikenali sebagai orang soleh. Kata mereka, Allah SWT telah berfirman dalam Surah Ghafir (40: 60) yang bermaksud “Dan Tuhan kamu berfirman: “Berdoalah kamu kepadaKu nescaya Aku perkenankan doa permohonan kamu…” Namun, kami telah berdoa tetapi kami tidak terlihat hasilnya, kami tidak melihat doa kami dikabulkan oleh-Nya. Dia menjawab, “Itu kerana hatimu mati”. Allah SWT hanya menyeru orang yang hidup. Ini lima penyebab doa seseorang tidak terkabul menurut Ibrahim bin Adham.

Jangan Letih Berdoa

Umar b. al-Khattab (RA) berkata: “Aku tidak gusar sama ada doa aku akan diterima, tetapi aku risau sama ada aku boleh berdoa atau tidak. Jadi, jika aku telah dibimbing (oleh Allah SWT) untuk berdoa, jadi (aku tahu) bahawa ianya (doa) akan dijawab.”

Hujan Yang Turun – Rahmat atau Azab?

Kita di Malaysia ini dikurniakan dengan taburan hujan yang banyak sepanjang tahun. Hujan yang diturunkan ini kadangkalanya ialah rahmat dari yang Maha Esa dan ada kalanya sebagai peringatan kepada kita tentang dosa yang telah kita lakukan. Sebagai orang Islam, kita dituntut untuk berdoa ketika hujan turun agar kita dirahmati oleh-Nya dan dijauhi daripada segala bahaya dan bencana.

Daily Sunnah – One Face is Enough

Menurut Imam An-Nawawi, orang yang bermuka-muka adalah orang yang datang kepada satu kelompok dengan menampakkan seolah-olah dirinya berada di pihak mereka dengan memburukkan kelompok lain. Tetapi dalam waktu yang sama, dia juga datang kepada kelompok lain dan melakukan hal yang serupa. Janganlah kita menjadi orang yang bermuka dua atas apa niat sekali pun.

Daily Sunnah – Roosters Can See Angels

Abu Hurairah RA bahawa Nabi SAW bersabda yang maksudnya: “Jika kamu mendengar ayam berkokok maka mohonlah kepada Allah SWT akan kurniaan-Nya, kerana ia (ayam) melihat malaikat. Dan apabila kamu mendengar bunyi (suara) keldai maka mohon perlindunganlah kepada Allah SWT daripada Syaitan, kerana ia (keldai) sedang melihat syaitan”. [Riwayat al-Bukhari: 3058]

3. ASMAUL HUSNA – AR-RAHIM (Yang Maha Penyayang)

Ketika Ar-Rahman ialah sifat adil terhadap semua makhluk di dunia ini, tidak membezakan antara orang-orang beriman, mahupun orang-orang kafir yang mengingkari-Nya, sifat Ar-Rahim iaitu Yang Amat Kasihan Belas itu pula eksklusif hanya kepada hamba-Nya yang menyayangi Allah SWT dan mematuhi segala perintah dan menjauhi larangan-Nya. 

Daily Sunnah – Mixing with People is Better

Ibnu Umar meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya: “Seorang muslim, jika ia bergaul dengan orang lain dan bersabar terhadap gangguan mereka, lebih baik daripada muslim yang tidak bergaul dengan orang lain kerana tidak bersabar terhadap gangguan mereka.” Al-Adab Al-Mufrad 388

Doa Di Dalam Solat

Doa ini disunatkan kepada kita untuk membacanya ketika selesai membaca tahiyyat akhir sebelum daripada salam sepertimana yang disebut di dalam hadith. Akhirnya, semoga Allah SWT memelihara iman kita dan menyelamatkan kita daripada segala fitnah terutamanya fitnah Dajjal. Amin.

2. ASMAUL HUSNA – AR-RAHMAN (Yang Maha Pemurah)

Kasih sayang Allah SWT itu maha luas, dan tidak terbanding dengan kasih sayang yang ada dalam diri manusia. Salah satu nama Allah ialah Ar-Rahman yang membuktikan bahawa Allah SWT itu amat luas kasih sayang-Nya kepada makhluk yang diciptakannya, termasuklah manusia. Rasulullah SAW telah dinisbahkan sebagai kekasih Allah SWT. Hatta, telah disediakan syurga untuk mereka mendapat kasih sayang Allah SWT sebagai pembalasan abadi.

Daily Sunnah – Take Good Care of Daughters

Dari ‘Uqbah bin ‘Amir, dia berkata, aku pernah mendengar Rasulullah bersabda: “Barangsiapa memiliki tiga orang anak perempuan, lalu dia bersabar dalam menghadapinya serta memberikan pakaian kepadanya dari hasil usahanya, maka anak-anak itu akan menjadi dinding pemisah baginya dari siksa Neraka.” (HR: Al-Bukhari)

Daily Sunnah – Doa Masuk Pasar(aya)

Masuk pasar atau pasaraya juga ada adabnya di dalam Islam supaya kita memperoleh ganjaran yang ditawarkan. Elakkan daripada melakukan perbuatan-perbuatan yang ditegah oleh syarak seperti penipuan dalam jual beli, riba, lagha, lalai dari mengingati, dan seumpama dengannya. Semoga semua kita sentiasa berada di bawah lindungan Allah SWT.

1. ASMAUL HUSNA – Allah

Allah Jalla Jalalah adalah nama bagi suatu Zat yang mesti ada, yang mengadakan sesuatu yang sebelumnya tiada. Wujudnya tanpa permulaan dan tanpa kesudahan. Allah Yang Maha Mulia dan Maha Agung, kewujudanNya adalah abadi.

ASMAUL HUSNA

Asmaul Husna merupakan kumpulan 99 nama Allah SWT yang terbaik, mulia dan agung sesuai dengan sifat-sifat-Nya. mymuslimin akan membawakan Siri Asmaul Husna agar kita lebih mengenali dan memahami sifat Allah Jalla Jalalah.

Daily Sunnah – Knowledge of the Deen

Knowledge is essential in getting to know our mighty creator, Allah SWT. Therefore, every Muslim must seek beneficial knowledge, regardless of gender, age, ethnicity, or social status, to succeed in this world and the next. So do our part, make an effort to seek knowledge, and Allah will help, InsyaAllah.

Alhamdulillah

Alhamdulillah ialah perkataan bahasa Arab yang bermaksud “Segala puji bagi Allah”. Sebagai orang Islam, menyebut Alhamdulillah setiap hari adalah sangat penting seperti yang disarankan di dalam Al-Quran dan Hadith. Perkataan Alhamdulillah disebut berkali-kali di dalam al-Quran untuk menggambarkan Allah yang Maha layak dipuji kerana zat-Nya, sifat-Nya, nikmat-Nya, rahmat-Nya dan panduan kehidupan yang diberikan oleh-Nya.

Doa Dikurniakan Jodoh Terbaik

Sebagai orang Islam, dalam kita menguruskan kehidupan, kita perlu benar-benar yakin dengan takdir dan Qadar Allah. Siapa sahaja yang dijodohkan dengan kita itu memang telah ditulis di dalam lembaran hidup kita. Namun, kita perlu berusaha dan terus berdoa kepadaNya.

Amalan Memurahkan Rezeki

Antara amalan yang baik dan yang akan melimpahkan rezeki daripada Allah SWT ialah bersedekah, membantu orang yang memerlukan, menjauhi dosa dan beristighfar, memohon keampunan dari yang Maha Esa agar diampunkan segala dosa yang telah kita lakukan selama ini dan banyak lagi.

Jumaat Yang Istimewa

Sebagai orang Islam, kita perlu tahu bahawa Hari Jumaat merupakan hari agung yang dilimpahi banyak kelebihan, keistimewaan dan kemuliaan berbanding hari-hari yang lain.  Jumaat diibaratkan seperti penghulu segala hari, dan umat Islam, lelaki dan wanita digalakkan untuk mengambil berat dan cuba melakukan perkara-perkara sunnah apabila tibanya hari Jumaat untuk memperoleh kebesaran hari tersebut dan keberkatan Allah SWT.  Mymuslimin.com menyenaraikan 5 perkara sunnah dilakukan pada hari Jumaat. Mari kita sama-sama mengamalkan untuk Jumaat yang lebih bermakna.

Doa Dipermudahkan Urusan

Doa ini ialah doa yang dibaca oleh Nabi Ibrahim (as) semasa baginda akan dicampak ke dalam api dan telah dibaca oleh Rasulullah SAW juga ketika mengumpulkan pasukan untuk berperang semasa Perang Badar. Dengan mengamalkan doa ini, kita memohon agar Allah SWT memudahkan segala urusan kita dan memberikan kita ketenangan ketika kita dilanda keresahan supaya kita boleh menguruskan tugas kita dengan baik.

8 Perkara Perlu Elak Untuk Hindari Maksiat Lidah – Imam Ghazali

Imam Al-Ghazali berpesan agar kita menjaga diri daripada bahaya lidah dengan tidak melakukan 8 perkara. Walaupun lidah merupakan anggota kecil yang Allah ciptakan di dalam mulut manusia, apabila ia disalahguna, ia akan memudharatkan manusia. Allah menciptakan lidah supaya kita zikrullah sebanyak-banyaknya, membaca Al-Quran dengan penuh tartil, menggunakannya untuk nasihat menasihati agar kita semua menuju ke jalan yang diredhai Allah SWT.

Hukum Janggut Di Sisi Mazhab Empat

Tanpa membahaskan tentang memotong janggut yang lebih dari kadar segenggam atau membiarkannya panjang, para ulama sepakat mengatakan menyimpan janggut adalah sunnah dan diperintah oleh syarak. (Kitab al-Mausu’ah al-Fiqhiyyah al-Kuwaitiyyah). Dapatkan hadith-hadith yang menjadi sumber dan panduan berkenaan hukum janggut.

Daily Sunnah – Seek Refuge in Allah from Laziness

“Ya Allah, sesungguhnya aku berlindung pada-Mu dari rasa sedih gelisah dan aku berlindung pada-Mu dari sifat lemah dan malas, dan aku berlindung pada-Mu dari sikap pengecut dan bakhil, dan aku berlindung pada-Mu dari cengkaman hutang dan penindasan orang (aniaya). ”[HR Riwayat Anas bin Malik, Sahih Al-Bukhari 6369]

Daily Sunnah – Luruskan Niat

Niat sangat penting dalam menentukan tujuan setiap amalan. Niat yang tidak lurus ditakuti akan menghidupkan sifat riak, ujub dan sifat-sifat dicela lain. Untuk itu, kita harus berjaga-jaga dengan niat kita terhadap setiap amalan kita agar terhindar daripada sifat-sifat yang dicela tersebut. Niat juga akan menjadi penentu bagi penerimaan sesuatu amalan.

Daily Sunnah – Be Kind to Kids

It’s sunnah to be kind and treat children with love and respect. Rasulullah SAW has shown us how to treat children kindly on many occasions. This process is essential to create trusting relationships, open communications, and validation for the children, so they can grow up to be healthy, confident and respectful human beings.

Doa Selepas Membaca Al-Quran

Bacalah doa ini setiap kali kita selesai membaca ayat-ayat suci Al-Quran, mahupun beberapa potong ayat. Semoga Allah SWT merahmati dan memberkati kehidupan kita semua dengan ilmu Al-Quran dan fadhilatnya. Insya Allah.

Daily Sunnah – To Yawn or Not to Yawn

Shaykh Husayn al-‘Awaayisha (hafizahullah) explained that Allah dislikes the yawn, “because it weakens the yawner in worship and brings about inadvertence. Thus, Satan gladdens at it.”

Al-Adab Al-Mufrad – 919 Commentary

Puasa Hari Arafah

Hari Arafah tahun ini jatuh pada hari Sabtu 9 Zulhijjah bersamaan dengan 9 Julai 2022. Semoga kita semua dapat menunaikan ibadat puasa di Hari Arafah dan memperoleh segala kebaikan yang dijanjikan. Insya Allah.

Doa Memulakan Hari di Waktu Pagi

اللَّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ عِلْمًا نَافِعًا وَرِزْقًا طَيِّبًا وَعَمَلاً مُتَقَبَّلاً

Allahumma inni as aluka ‘ilman naafi’aa wa rizqan toyyibaa wa ‘amalan mutaqabbalaa

“Ya Allah, sungguh aku memohon kepadaMu ilmu yang manfaat, rezki yang baik, dan amal yang diterima.”
(HR. Ibnu As-Sunni dan Ibnu Majah)

Antara doa yang diamalkan setiap hari oleh Rasullullah SAW.

Doa Keluar Rumah

بِسْمِ اللهِ تَوَكَّلْتُ عَلَى اللهِ، لَا حَوْلَ وَلَا قُوَّةَ إِلَّا بِاللهِ Bismillahi tawakkaltu ‘alallah, laa haula wa laa quwwata illaa billaah “Dengan nama Allah aku bertawakal (berserah diri) kepada Allah, tiada daya dan kekuatan kecuali dengan (pertolongan) Allah.” (HR. Tirmidzi dari Anas bin Malik).

Blog at WordPress.com.

Up ↑