Info

Qiyamullail Perdana di Putrajaya

Tim mymuslimin berkesempatan menghadiri program Qiyamullail Perdana bersama YAB Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim, pada 14 April lepas. Saksikan video rangkuman program yang berlangsung di Masjid Putra, Putrajaya.

The Concept of the People of the Book

This article by Dr Bachar Bakour explores the meaning of the term Ahl al-Kitab ‘People of the Book’, highlighting its origins in the Quran and discussing, in brief, the usage and themes associated with it in Islamic literature.

Learn the 3 Great Secrets of Being a Great Leader With This Free Webinar

If you want to uncover great strategies on how you can increase your self-awareness about your leadership style and aspire to build great teams in business, or in your community to bring about positive change, then this is your chance to attend a free strategic webinar in which you will discover 3 secrets of becoming…

Menjelang Ramadan: 10 Jenis Kurma dan Khasiatnya

Kurma merupakan makanan yang tidak asing lagi di kalangan umat Islam terutama sekali di bulan Ramadan. Buah yang berasal dari Timur Tengah ini sering disebut di dalam hadis Rasulullah SAW dan juga di dalam Al-Quran, menjadikan ia begitu penting di dalam kehidupan seorang Islam. Mymuslimin menyenaraikan 10 jenis kurma untuk panduan anda membeli sebagai persiapan…

Dr. Muhammad Salah Live in Kuala Lumpur

American scholar Dr. Muhammad Salah who is the Religious Adviser and presenter at Huda TV and a former lecturer at Al-Azhar University, will be speaking at three exciting sessions on 17, 18 and 19 March 2023, event organisers Faith Events recently announced.

Mengenai Iblis & Syaitan

Imam Ibn Qayyim menyatakan enam tingkat godaan dan tipu daya Iblis. “Jalan yang dilalui oleh manusia hanya empat; kanan, kiri, depan, ataupun belakang. Mana-mana jalan yang dilalui, syaitan sentiasa menunggunya….”

Ambang Gema Syukur 2022/23

Bersempena malam Ambang Tahun Baru 2023, pihak Masjid Jamek Sultan Abdul Samad Kuala Lumpur bersama rakan strategik akan mengadakan Ambang Gema Syukur 2023. Pelbagai Jualan & Pameran dibuka sepanjang 3 hari (30, 31 Disember dan 1 Januari 2023). Masjid dibuka 24 Jam pada 31 Disember 2022

Solat Hajat dan Doa di Masjid dan Surau di Seluruh Wilayah Persekutuan Untuk Kesejahteraan Malaysia

Berdasarkan perkembangan terkini musibah banjir yang melanda negara JAWI menyarankan agar semua masjid dan surau di seluruh Wilayah Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan menganjurkan solat Hajat selepas solat Maghrib pada 22 Disember 2022 (Khamis) dan selepas solat Jumaat 23 Disember 2022 bagi memohon perlindungan Allah SWT dan keselamatan untuk negara Malaysia dari sebarang…

Kursus Pengurusan Jenazah

Sempena Bulan Penghayatan Islam, Masjid Talhah Bin Ubaidillah, Taman Alam Sutera, Bukit Jalil menganjurkan kursus pengurusan jenazah yang terbuka kepada semua.

Kem Celik Falak

Cuti sekolah ini, jom dedahkan anak-anak kita kepada ilmu falak dan pelajari ilmu warisan Islam daripada tokoh seperti Al-Khawarizmi, Al-Biruni, Syeikh Abdullah Fahim dan ramai lagi.

Langit dan Jenis-Jenis Makhluk

Diriwayatkan bahawa yang pertama kali Allah SWT ciptakan adalah mutiara. Lalu Dia memandangnya dengan pandangan kebesaran. Dia lantas mencair dan bergetar kerana takut kepada Tuhannya. Jadilah ia air.

Jom Kenali Malaikat – Malaikat Malik, Pengurus Neraka

Malaikat Malik a.s. memberikan kepada mereka minuman air yang mendidih. Semasa minuman itu mereka pegang, gugurlah jari-jemari mereka. Semasa air itu sampai ke wajah mereka, berjatuhanlah mata dan pipi mereka. Semasa air itu masuk ke perut mereka, maka terputus-putuslah usus dan limpa mereka.

Teks Khutbah Jumaat: Penghayatan Al-Quran Tangungjawab Kita

Al-Quran merupakan kalamullah yang diturunkan melalui perantaraan Malaikat Jibri AS kepada Nabi Muhammad SAW. Ia mengandungi pengajaran daripada setiap aspek kehidupan. Bukan sahaja menyentuh perkara kerohanian dan akhirat, bahkan ia kaya dengan pelbagai khazanah ilmu duniawi, sesuai dengan tanggungjawab manusia sebagai khalifah Allah SWT bagi memakmurkan bumi ini. Penghayatan terhadap al-Quran ialah ciri-ciri insan yang…

Dua Jenis Kategori Penipuan Pakej Umrah Yang Kita Harus Awasi

Beberapa bulan yang lalu, kita dikejutkan dengan berita kes penipuan pakej haji dan umrah dengan anggaran kerugian lebih RM5 juta. Susah tentu kita akan berasa sedih dan marah apabila membaca laporan sebegitu. Apakah jenis penipuan pakej umrah Yang sering terjadi? Dengarkan penjelasan oleh pegawai JAWHAR,Ustaz Khairul Anuar ini untuk dijadikan peringatan kita bersama.

Jom Kenali Malaikat – Petugas di Alam Kubur, Munkar dan Nakir

Sebuah hadis yang diriwayatkan daripada Abu Hurairah R.A, Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Apabila mayat (atau seseorang daripada kamu) telah dikuburkan, datanglah kepadanya dua malaikat hitam kebiru-biruan, seorang daripada keduanya dikenali dengan Malaikat Munkar dan seorang lagi dengan Malaikat Nakir….”

Meraih Syurga Impian

“Allah SWT menjanjikan kepada orang-orang beriman bahawa mereka akan ditinggikan darjat dan diberi kemuliaan selagi mereka menunaikan perintah Allah SWT.” – Imam Syafi’i. Syurga yang dijanjikan kepada orang-orang beriman adalah bukti Allah SWT menaikkan darjat dan meninggikan kedudukan orang-orang beriman dengan memberi mereka kemuliaan, iaitu syurga.

Jom Kenali Malaikat – Pengajar Sihir, Harut & Marut

Harut dan Marut adalah dua malaikat yang diutus Allah dalam bentuk rupa manusia lelaki yang mengajar sihir kepada manusia, sehingga mereka dapat membezakan antara sihir dan mukjizat, agar tidak tertipu dan tidak ragu-ragu dalam dakwah nabi atau berfungsi untuk menafikan pengakuan para penyihir akan kenabiannya.

Jom Kenali Malaikat – Peniup Roh Ke Dalam Janin

Allah SWT mengutus malaikat ini untuk meniupkan roh ke dalam janin manusia sewaktu berada dalam perut ibunya. Setelah malaikat melakukan proses meniupkan roh, malaikat juga diperintahkan Allah untuk mencatat empat kalimah, ketetapan yang telah ditulis oleh Allah SWT di Loh Mahfuz.

Jom Kenali Malaikat Izrail – Pemutus Segala Kenikmatan

Sesungguhnya segala makhluk yang bernyawa pasti akan merasakan maut (kematian), Maut itu datang kepada sesiapa sahaja dan tidak memilih samada seseorang yang beriman atau kafir, seorang nabi atau rasul, bahkan kelak para malaikat juga akan berhadapan dengan maut dan Malaikat yang bertugas menjemput maut atau mencabut roh adalah Malaikat Izrail AS.

Kisah Hidangan dari Langit untuk Nabi Isa

Nabi Isa AS telah berdoa seperti yang direkodkan di dalam Al-Quran meminta hidangan dari langit dari Allah SWT. Namun, ini bukanlah doa yang disyorkan oleh Rasulullah SAW untuk diamalkan umat Islam kerana doa ini ialah untuk menunjukkan tanda kemukjizatan bagi kaum Hawariyyin ketika itu, dan untuk menenteramkan hati mereka dalam mengikuti Nabi Isa AS. والله…

Jom Kenali Malaikat Israfil – Peniup Sangkakala

Kemudian, Allah berfirman kepada Israfil a.s. “Tiuplah sangkakala!” Maka, keluarlah roh bagaikan lebah, memenuhi ruang antara langit dan bumi, lalu mereka (roh) masuk ke dalam tubuh mereka masing-masing, sebagaimana difirmankan Allah Ta’ala di dalam Al-Qur’an. Lalu, makhluk itu iaitu jin dan manusia, selain malaikat, dibawa menuju ke Padang Mahsyar.

Jom Kenali Malaikat Mikail – Pengagih Rezeki Allah

Malaikat Mikail AS ialah malaikat yang memiliki kedudukan yang tinggi dan mulia di sisi Allah SWT. Ia sangat dipercayai untuk mengatur dan membahagikan rezeki dan rahmat-Nya kepada seluruh makhluk yang ada di bumi, bahkan seekor semut di tengah gurun serta seekor plankton yang hidup di dasar laut juga sudah Allah tentukan rezekinya sepanjang hidup dan…

Jom Kenali Malaikat Jibril – Pemimpin Seluruh Malaikat

Jibril AS ialah malaikat yang memimpin seluruh malaikat dan bertugas menyampaikan wahyu Allah SWT. Malaikat Jibril AS Adalah malaikat yang sangat dipercayai oleh Allah SWT untuk menyampaikan pesanan ketuhananan berupa wahyu dan ilham kepada para nabi, rasul, para kekasih-Nya dan hamba yang dikehendaki-Nya. 

Kenali Masjid Ahmadiah, Kampung Kepayang

Masjid Ahmadiah ini diberi nama sempena nama Toh Sedewa Diraja Ahmad, pembesar Melayu di kawasan ini dan juga Orang Besar Enam Belas. Kegemilangan perlombongan bijih timah di Kampung Kepayang dan Simpang Pulai pada akhir abad ke-19 telah mencetuskan pembinaan masjid ini oleh Toh Sedewa Ahmad bagi menyatukan penduduk di kawasan Mukim Sungai Raya.

Flower Power at Royal Floria Putrajaya 2022

Putrajaya Floria or the Royal Floria Putrajaya 2022 is Malaysia’s leading annual flower and garden festival and is taking place again this year over 7 days from 29th August – 4th September 2022. Orchids are going to be the stars of the show this year along with previous favourites such as Bonsai, Bromeliad, Hibiscus, Heliconia,…

Awasi Scammer Menggunakan Nama Tabung Haji

Kejadian penipuan terhadap orang ramai (scam) oleh pihak yang tidak bertanggungjawab kini semakin menjadi-jadi. Menurut laporan, jumlah keseluruhan kes yang dilaporkan bagi tahun 2022 sehingga Julai lalu sahaja, adalah sebanyak 13,137 kes, dengan jumlah keseluruhan kerugian yang dicatatkan melebihi RM427 juta.

The Straight Path Convention Returns!

At this year’s Straight Path Convention, luminaries will discuss AL-WAH’N’s causes and remedies that the Ummah needs to embrace to be on top again; with the permission of Allah. Check out the details.

Kenali Masjid Kampung Hulu, Melaka

Dibina pada tahun 1728, Masjid Kampung Hulu di Bandar Hilir, Melaka yang berusia menginjak 300 tahun ini merupakan masjid ketiga tertua di Semenanjung Malaysia. Masih digunakan sehingga hari ini, ianya juga terletak di lokasi asal yang dikelilingi peniaga masyarakat Cina.

Rayuan Sumbangan Dana Pembinaan Surau Al Munawwarah Bandar Kinrara 3 Puchong

Sebuah surau baru akan dibangunkan di Bandar Kinrara 3 (BK3) Puchong, Selangor. Selama lebih 20 tahun, komuniti islam di BK3 tidak memiliki surau mereka sendiri, sebaliknya menumpang solat/program keagamaan (pengajian, kenduri, dll) dengan surau di kejiranan yang lain.  Sumbangan orang ramai dalam menjayakan projek ini adalah amat dialu-alukan. Hanya Allah SWT sahaja yang akan membalas…

Kenali Masjid Al Aqsa di Baitulmaqdis

Masjid Al Aqsa merupakan salah satu di antara tiga masjid utama umat Islam selepas Masjid Al Haram di Mekah dan Masjid Nabawi di Madinah. Masjid ini juga dikenali dengan nama Masjid Paling Jauh kerana jaraknya dari Masjid Al Haram ialah sekitar 1200km. Masjid Al Aqsa signifikan kepada umat Islam kerana peristiwa Israk Mikraj yang merakamkan perjalanan…

Rayuan Sumbangan Untuk Pembinaan Surau Al-Yumni, Bandar Kinrara, Puchong

Surau Al-Yumni BK9, Bandar Kinrara, Puchong, Selangor, yang dirancang pembinaannya pada 2015 akhirnya akan menjadi kenyataan. Kontraktor yang dilantik telah menerima dan menandatangani Surat Tawaran (Letter of Acceptance) pada 4 April 2022 bagi membina surau dengan kos RM1.42 juta. Oleh itu, pihak Surau memohon sumbangan ikhlas untuk menderma dan berinfak atas tujuan pembinaan Surau Al-Yumni.

Alza Baharu Pecah Rekod!

Perodua Alza 2022 telah pun mencatatkan tempahan melebihi 30,000 unit sejak tempahan dibuka pada 23 Jun 2022 – satu angka tertinggi dalam sejarah Perodua, menurut laporan portal automatif careta.my.

Fakta Anda Perlu Tahu Tentang Vaping!

Terdapat banyak jenis vape di pasaran masakini dan ramai anak muda memilih untuk menghisap vape berbanding merokok dan ada juga yang menggunakan vape untuk berhenti merokok. Namun, adakah menghisap vape membantu berhenti merokok atau ianya akan memberi mudharat di kemudian hari?

Kes Sawan di Tempat Awam – Ini Yang Harus Dilakukan

Ketika sedang solat sunat Aidil Adha di Masjid Al-Azim Melaka, seorang jemaah saf depan telah diserang sawan dan rebah secara tiba-tiba dengan kaki dan tangannya tersentak-sentak seperti terkena renjatan elektrik. Kejadian itu telah dirakamkan oleh Facebook masjid Al-Azim sendiri, dan telah mengundang berbagai reaksi, pandangan, nasihat dan sebagainya dari orang awam. Ramai juga yang risau…

Robots Are Now Distributing the Quran in Makkah

No flying cars (yet) but it’s a common thing now to have our teh tarik and mee goreng served by actual robots at certain mamak restaurants. And the invasion of the R2D2s is now happening in Makkah, where robots can be seen distributing Mushafs to worshippers at Masjidil Haram. Oh, yes indeed. Check out this…

Kenali Masjid Omar Ali Saifuddien

Beberapa tahun yang lalu, tim mymuslimin berkesempatan berkunjung ke negara Brunei Darussalam dan melihat sendiri keindahan Masjid Omar Ali Saifuddien yang terletak di sebuah lagun buatan di tepi Sungai Brunei, Bandar Seri Begawan. Masjid yang boleh memuatkan lebih 3,000 jemaah semestinya menjadi tarikan para pelancong kerana senibinanya yang sangat unik dan menawan. Dinamakan sempena Sultan Brunei…

Selamat Datang

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم Assalamualaikum dan selamat datang ke mymuslimin.com  Laman web dwi-bahasa ini merupakan usaha kecil kami untuk berkongsi dan menyebarkan info, ilmu dan maklumat bermanfaat khasnya buat kaum Adam dalam sama-sama kita memperkasakan diri dan mengejar kehidupan yang lebih akhirat-centric. Insya Allah, kami akan bawakan pengisian yang merangkumi tip dan panduan amalan, renungan harian,…

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑