Info

Jom Kenali Malaikat Izrail – Pemutus Segala Kenikmatan

Sesungguhnya segala makhluk yang bernyawa pasti akan merasakan maut (kematian), Maut itu datang kepada sesiapa sahaja dan tidak memilih samada seseorang yang beriman atau kafir, seorang nabi atau rasul, bahkan kelak para malaikat juga akan berhadapan dengan maut dan Malaikat yang bertugas menjemput maut atau mencabut roh adalah Malaikat Izrail AS.

Kisah Hidangan dari Langit untuk Nabi Isa

Nabi Isa AS telah berdoa seperti yang direkodkan di dalam Al-Quran meminta hidangan dari langit dari Allah SWT. Namun, ini bukanlah doa yang disyorkan oleh Rasulullah SAW untuk diamalkan umat Islam kerana doa ini ialah untuk menunjukkan tanda kemukjizatan bagi kaum Hawariyyin ketika itu, dan untuk menenteramkan hati mereka dalam mengikuti Nabi Isa AS. والله أعلمُ

Jom Kenali Malaikat Israfil – Peniup Sangkakala

Kemudian, Allah berfirman kepada Israfil a.s. “Tiuplah sangkakala!” Maka, keluarlah roh bagaikan lebah, memenuhi ruang antara langit dan bumi, lalu mereka (roh) masuk ke dalam tubuh mereka masing-masing, sebagaimana difirmankan Allah Ta’ala di dalam Al-Qur’an. Lalu, makhluk itu iaitu jin dan manusia, selain malaikat, dibawa menuju ke Padang Mahsyar.

Jom Kenali Malaikat Mikail – Pengagih Rezeki Allah

Malaikat Mikail AS ialah malaikat yang memiliki kedudukan yang tinggi dan mulia di sisi Allah SWT. Ia sangat dipercayai untuk mengatur dan membahagikan rezeki dan rahmat-Nya kepada seluruh makhluk yang ada di bumi, bahkan seekor semut di tengah gurun serta seekor plankton yang hidup di dasar laut juga sudah Allah tentukan rezekinya sepanjang hidup dan kehidupannya. 

Jom Kenali Malaikat Jibril – Pemimpin Seluruh Malaikat

Jibril AS ialah malaikat yang memimpin seluruh malaikat dan bertugas menyampaikan wahyu Allah SWT. Malaikat Jibril AS Adalah malaikat yang sangat dipercayai oleh Allah SWT untuk menyampaikan pesanan ketuhananan berupa wahyu dan ilham kepada para nabi, rasul, para kekasih-Nya dan hamba yang dikehendaki-Nya. 

Kenali Masjid Ahmadiah, Kampung Kepayang

Masjid Ahmadiah ini diberi nama sempena nama Toh Sedewa Diraja Ahmad, pembesar Melayu di kawasan ini dan juga Orang Besar Enam Belas. Kegemilangan perlombongan bijih timah di Kampung Kepayang dan Simpang Pulai pada akhir abad ke-19 telah mencetuskan pembinaan masjid ini oleh Toh Sedewa Ahmad bagi menyatukan penduduk di kawasan Mukim Sungai Raya.

Flower Power at Royal Floria Putrajaya 2022

Putrajaya Floria or the Royal Floria Putrajaya 2022 is Malaysia’s leading annual flower and garden festival and is taking place again this year over 7 days from 29th August – 4th September 2022. Orchids are going to be the stars of the show this year along with previous favourites such as Bonsai, Bromeliad, Hibiscus, Heliconia, Rose, Bougainvillea, Begonia, Lily and Chrysanthemum. It promises to be a sweet-smelling event and should not be missed!

Awasi Scammer Menggunakan Nama Tabung Haji

Kejadian penipuan terhadap orang ramai (scam) oleh pihak yang tidak bertanggungjawab kini semakin menjadi-jadi. Menurut laporan, jumlah keseluruhan kes yang dilaporkan bagi tahun 2022 sehingga Julai lalu sahaja, adalah sebanyak 13,137 kes, dengan jumlah keseluruhan kerugian yang dicatatkan melebihi RM427 juta.

The Straight Path Convention Returns!

At this year’s Straight Path Convention, luminaries will discuss AL-WAH’N’s causes and remedies that the Ummah needs to embrace to be on top again; with the permission of Allah. Check out the details.

Kenali Masjid Kampung Hulu, Melaka

Dibina pada tahun 1728, Masjid Kampung Hulu di Bandar Hilir, Melaka yang berusia menginjak 300 tahun ini merupakan masjid ketiga tertua di Semenanjung Malaysia. Masih digunakan sehingga hari ini, ianya juga terletak di lokasi asal yang dikelilingi peniaga masyarakat Cina.

Rayuan Sumbangan Dana Pembinaan Surau Al Munawwarah Bandar Kinrara 3 Puchong

Sebuah surau baru akan dibangunkan di Bandar Kinrara 3 (BK3) Puchong, Selangor. Selama lebih 20 tahun, komuniti islam di BK3 tidak memiliki surau mereka sendiri, sebaliknya menumpang solat/program keagamaan (pengajian, kenduri, dll) dengan surau di kejiranan yang lain.  Sumbangan orang ramai dalam menjayakan projek ini adalah amat dialu-alukan. Hanya Allah SWT sahaja yang akan membalas jasa baik Tuan/Puan semua. InsyaAllah.

Kenali Masjid Al Aqsa di Baitulmaqdis

Masjid Al Aqsa merupakan salah satu di antara tiga masjid utama umat Islam selepas Masjid Al Haram di Mekah dan Masjid Nabawi di Madinah. Masjid ini juga dikenali dengan nama Masjid Paling Jauh kerana jaraknya dari Masjid Al Haram ialah sekitar 1200km. Masjid Al Aqsa signifikan kepada umat Islam kerana peristiwa Israk Mikraj yang merakamkan perjalanan Rasulullah (saw) dari Masjid Al Haram di Kota Mekah ke Masjid Al Aqsa yang terletak Palestin dalam masa separuh malam. Jom kenali Masjid Al Aqsa.

Rayuan Sumbangan Untuk Pembinaan Surau Al-Yumni, Bandar Kinrara, Puchong

Surau Al-Yumni BK9, Bandar Kinrara, Puchong, Selangor, yang dirancang pembinaannya pada 2015 akhirnya akan menjadi kenyataan. Kontraktor yang dilantik telah menerima dan menandatangani Surat Tawaran (Letter of Acceptance) pada 4 April 2022 bagi membina surau dengan kos RM1.42 juta. Oleh itu, pihak Surau memohon sumbangan ikhlas untuk menderma dan berinfak atas tujuan pembinaan Surau Al-Yumni.

Alza Baharu Pecah Rekod!

Perodua Alza 2022 telah pun mencatatkan tempahan melebihi 30,000 unit sejak tempahan dibuka pada 23 Jun 2022 – satu angka tertinggi dalam sejarah Perodua, menurut laporan portal automatif careta.my.

Fakta Anda Perlu Tahu Tentang Vaping!

Terdapat banyak jenis vape di pasaran masakini dan ramai anak muda memilih untuk menghisap vape berbanding merokok dan ada juga yang menggunakan vape untuk berhenti merokok. Namun, adakah menghisap vape membantu berhenti merokok atau ianya akan memberi mudharat di kemudian hari?

Kes Sawan di Tempat Awam – Ini Yang Harus Dilakukan

Ketika sedang solat sunat Aidil Adha di Masjid Al-Azim Melaka, seorang jemaah saf depan telah diserang sawan dan rebah secara tiba-tiba dengan kaki dan tangannya tersentak-sentak seperti terkena renjatan elektrik. Kejadian itu telah dirakamkan oleh Facebook masjid Al-Azim sendiri, dan telah mengundang berbagai reaksi, pandangan, nasihat dan sebagainya dari orang awam. Ramai juga yang risau kerana tiada ilmu untuk membantu jika serangan ini terjadi kepada keluarga atau individu di sekeliling mereka. 

Robots Are Now Distributing the Quran in Makkah

No flying cars (yet) but it’s a common thing now to have our teh tarik and mee goreng served by actual robots at certain mamak restaurants. And the invasion of the R2D2s is now happening in Makkah, where robots can be seen distributing Mushafs to worshippers at Masjidil Haram. Oh, yes indeed. Check out this Twitter post by @hsharifain

Kenali Masjid Omar Ali Saifuddien

Beberapa tahun yang lalu, tim mymuslimin berkesempatan berkunjung ke negara Brunei Darussalam dan melihat sendiri keindahan Masjid Omar Ali Saifuddien yang terletak di sebuah lagun buatan di tepi Sungai Brunei, Bandar Seri Begawan. Masjid yang boleh memuatkan lebih 3,000 jemaah semestinya menjadi tarikan para pelancong kerana senibinanya yang sangat unik dan menawan. Dinamakan sempena Sultan Brunei… Continue Reading →

Selamat Datang

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم Assalamualaikum dan selamat datang ke mymuslimin.com  Laman web dwi-bahasa ini merupakan usaha kecil kami untuk berkongsi dan menyebarkan info, ilmu dan maklumat bermanfaat khasnya buat kaum Adam dalam sama-sama kita memperkasakan diri dan mengejar kehidupan yang lebih akhirat-centric. Insya Allah, kami akan bawakan pengisian yang merangkumi tip dan panduan amalan, renungan harian,… Continue Reading →

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑