ASMAUL HUSNA – AL-HAQQU (Yang Maha Benar) 

Asmaul Husna yang ke-52 ialah Al-Haqqu yang bermaksud Tuhan Yang Maha Benar. Sesungguhnya hakikat kebenaran itu hanya daripada Allah SWT. Justeru apabila sesuatu yang didatangkan daripada Allah SWT berupa peraturan atau hukum-hakam, yang berhubung dengan syariah dan juga akidah, maka tiada siapapun boleh meraguinya. 

Kewajiban orang yang beriman yang boleh jalah membenarkan setiap sesuatu yang didatangkan oleh Allah SWT melalui Rasul-Nya, sebagaimana firman-Nya yang bermaksud:

“Kebenaran itu hanya daripada Tuhanmu, oleh itu janganlah sekali-kali kamu termasuk orang-orang yang ragu.”

(Al-Baqarah: 147)

Sebagai hamba kepada Tuhan yang Al-Haqqu, manusia mestilah melakukan perkara-perkara yang benar (yang haq). Apabila melakukan ibadah hendaklah berpandukan kepada apa yang diajar-kan oleh Rasulullah SAW, jangan sekali-kali mengada-adakan perkara yang bid’ah dalam ibadah, sudah tentu ia akan ditolak oleh Allah SWT. Setiap bid’ah bererti kesesatan, dan kesesatan itu bakal membawa manusia ke jurang neraka.

Melakukan perkara yang tidak benar di sisi Allah SWT bererti mereka melakukan perkara yang batal. Jika batal sembahyang boleh diganti semula. Tetapi apabila orang itu sudah mati tentu tidak boleh membetulkan amalan, melainkan mereka menunggu balasan daripada Allah SWT atas perkara yang batal itu.

Sumber: Asmaul Husna Dengan Namamu Aku Hidup – Almarhum Tuan Guru Dato’ Nik Abdul Aziz Nik Mat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: