Suami Gay: Adakah Perlu Kekal atau Cerai?

Ketika hendak bernikah suami tidak berterus-terang tentang kecenderungan seksualnya dan setelah bertahun melayari kehidupan bersama, isteri mendapati suaminya menyukai dan mengadakan hubungan songsang dengan kaum lelaki. Apakah yang perlu dilakukan apabila berdepan dengan masalah begini?  Ikuti penjelasan Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan tentang kes ini.

Ringkasan Jawapan

Dalam kes ini, suami wajib bertaubat dan berazam tidak akan mengulangi lagi perbuatan maksiat tersebut. Namun sekiranya perkara ini masih berlarutan, tindakan undang-undang hendaklah diambil seperti membuat tuntutan fasakh mengikut peruntukan yang ada. Ini kerana status perkahwinan itu dianggap tidak sekufu dari sudut kesolehan dan ketakwaan pasangan.

Huraian Jawapan

Alhamdulillah segala puji bagi Allah SWT Tuhan semesta alam, selawat serta salam ke atas junjungan teragung Nabi Muhammad SAW dan ke atas ahli keluarga serta mereka yang mengikuti jejak langkah Baginda hingga ke hari Kiamat.

Sifat kafaah (sekufu) dalam membuat pilihan pasangan adalah suatu perkara yang penting bagi kelangsungan hidup di dalam rumah tangga. Seorang suami yang fasiq tidak sama taraf dengan isteri yang solehah. Firman Allah SWT:

أَفَمَن كَانَ مُؤۡمِنٗا كَمَن كَانَ فَاسِقٗاۚ لَّا يَسۡتَوُۥنَ

Maksudnya: “(Jika demikian halnya) maka adakah orang yang beriman sama seperti orang yang fasik? Mereka tidaklah sama (dalam menerima balasan)”. (Al-Sajadah 32:18)

Imam Zakaria al-Ansori menyatakan di dalam kitabnya bahawa kesolehan dan iffah iaitu penjagaan maruah diri sebagai salah satu daripada aspek sekufu bagi setiap pasangan. Beliau menyebut:

فَلَيْسَ ‌فَاسِقٌ ‌كُفْءَ عَفِيفَةٍ وَإِنَّمَا يُكَافِئُهَا عَفِيفٌ

Maksudnya: “Seorang yang fasik itu tidaklah sekufu dengan seorang yang menjaga maruah diri. Orang yang menjaga maruah diri itu adalah sekufu dengan seorang yang menjaga maruah diri juga”. (Rujuk: Fath al-Wahhab, 2/47)

Dalam hal ini, isteri wajib memberi nasihat kepada suami agar kembali bertaubat dan berazam tidak akan melakukan perbuatan songsang tersebut. 

Namun sekiranya perbuatan itu masih dilakukan oleh suami, isteri diberi hak menuntut fasakh melalui peruntukan Undang-Undang Keluarga Islam di dalam seksyen 52 (h) (ii) iaitu menyebut:

“Perintah untuk membubarkan perkahwinan atau fasakh. (h) bahawa suami atau isteri menganiayai isteri atau suaminya, mengikut mana-mana yang berkenaan, iaitu, antara lain—(ii) berkawan dengan perempuan atau lelaki yang berperangai jahat atau hidup berperangai keji mengikut pandangan Hukum Syarak.”

Berdasarkan perbahasan di atas, keadaan suami seperti melakukan perbuatan yang tidak bermoral, berkelakuan songsang, dan seumpamanya merupakan dosa-dosa besar yang dilarang keras oleh hukum syarak. Suami hendaklah segera bertaubat daripada dosa yang dilakukannya itu dan kembali beramal soleh, nescaya Allah SWT akan menggantikan dosanya dengan amal kebaikan, sebagaimana firman Allah SWT:

إِلَّا مَن تَابَ وَءَامَنَ وَعَمِلَ عَمَلٗا صَٰلِحٗا فَأُوْلَٰٓئِكَ يُبَدِّلُ ٱللَّهُ سَيِّ‍َٔاتِهِمۡ حَسَنَٰتٖۗ وَكَانَ ٱللَّهُ غَفُورٗا رَّحِيمٗا

Maksudnya: “Kecuali orang yang bertaubat dan beriman serta mengerjakan amal yang baik, maka orang-orang itu, Allah akan menggantikan (pada tempat) kejahatan mereka dengan kebaikan; dan adalah Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.” (Al-Furqan 25:70)

Jika perbuatan tersebut masih berlarutan, status perkahwinan itu adalah tidak sekufu dari sudut kesolehan dan ketakwaan pasangan. Seorang yang fasiq dan suka melakukan perbuatan maksiat tidak sekufu dengan seorang yang mengikut syariat yang benar dan sentiasa melakukan amal-amal soleh. Tindakan undang-undang hendaklah diambil seperti membuat tuntutan fasakh mengikut peruntukan perundangan yang telah termaktub dengan merujuk kepada pengamal undang-undang syariah.

Wallahu A’lam.

Di sediakan oleh: Muhammad Abdul Hadi bin Ismut

Artikel Asal: Suami Gay Adakah Perlu Kekal atau Cerai? 

Advertisement

One thought on “Suami Gay: Adakah Perlu Kekal atau Cerai?

Add yours

 1. Assalamualaikum Warah Matullah Dan Salam sejahtera untuk para sahabat semua.

  Dengan rendah diri, mohon izin berkongsi ilmu dan pahala jariah demi bekalan di Akhirat nanti.

  Selawat dan Salam ke atas Junjungan Besar Nabi Muhammad S.A.W.

  اَللهُمَّ صَلِّ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ

  Terlebih dahulu diucapkan ribuan terima kasih kerana sudi meluangkan menuntut ilmu agama, walau pun dalam kesibukan menjalankan tugas seharian.

  Sesungguhnya mati itu tidak mengira umur dan tempat, oleh itu rebutlah peluang yang ada melalui blog ini.

  Betapa ramainya sahabat kita yang terlebih dahulu dipanggail mengadap Allah SWT secara tiba-tiba, semoga roh-roh mereka dalam siraman rahmat Allah SWT – Al-Fatihah.

  BANJIR DOSA YANG MELANDA JIWA

  https://jipskelantan88695409.wordpress.com/2023/05/18/banjir-dosa-yang-melanda-jiwa-2/

  Semoga bermanfaat untuk sahabat-sahabat yang dikasihi semua.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: