Musafir yang Berteduh di Bawah Pohon Rendang

Abdullah Bin Mas’ud adalah seorang sahabat yang juga murid setia Rasulullah S.A.W di mana jua baginda berada. Beliau sentiasa meneliti dan mencatit setiap apa jua yang diucapkan oleh Rasulullah S.A.W serta mengambil pengajaran daripada setiap perbuatan baginda. Demikianlah caranya beliau menimba ilmu.

Suatu ketika, Abdullah bin Mas’ud melihat Rasulullah S.A.W sedang berbaring. Apabila baginda bangun daripada tempat pembaringannya, beliau terlihat ada kesan jalur-jalur tikar di belakang baginda, ini disebabkan tikar alas tidur baginda diperbuat dari daun kurma yang kasar, maka kesan tikar itu amat ketara. Timbul rasa belas kasihan di hati Abdullah bin Mas’ud.

Berkata Ibnu Mas’ud, “Ya Rasulullah, sekiranya engkau perintahkan aku untuk mencari sebidang hamparan yang lembut untukmu nescaya aku akan berusaha mendapatkannya.

Tetapi Rasulullah S.A. W. bersabda yang bermaksud;

“Bagiku berada di dunia ini ibarat seorang yang berjalan di tengah panas lalu singgah sebentar berteduh di bawah sepohon kayu yang rendang, selepas beristirehat barang seketika untuk menghilangkan penat, maka beredarlah dia meninggalkan pohon rendang itu dan meneruskan perjalanan.”

[HR Ibnu Mas’ud]

Hadis Rasulullah S.A.W itu adalah suatu peringatan terhadap manusia, bahawa kesempatan yang diberikan kepada manusia hidup di dunia ini bukanlah untuk kekal buat selama-lamanya. Sebaliknya dunia hanyalah tempat persinggahan untuk membuat persiapan, mencari bekalan bagi menghadapi suatu penghidupan yang abadi di akhirat kelak.

Inilah hakikat yang diajar oleh Rasulullah S.A.W kepada umatnya, tentang kehidupan di dunia ibarat singgah berteduh di  bawah sepohon kayu untuk menghilangkan letih atau singgah mencari bekalan. Setelah badan kembali segar, seharusnya mereka tidak lalai untuk meneruskan perjalanan.

Contoh yang diberi oleh Rasulullah S.A.W tentang kehidupan di dunia ini amat mudah di fahami. Meskipun baginda menyebut ibarat singgah di bawah pohon yang rendang, tetapi kadang kala manusia menjadi asyik dan terlena, apatah lagi jika pohon berteduh itu sedang berbuah lebat dan ranum. Berehat sambil makan buah-buahan serta hembusan bayu yang nyaman sungguh mengasyikkan.

Walaupun ia disebut singgah hanya sekejap, namun ia bergantung kepada umur manusia, lazimnya antara sekitar 60 tahun, iaitu sekitar umur Rasulullah S.A.W. Jika dibandingkan dengan umur dunia, tentulah tidak lama. Apatah lagi jika dibandingkan dengan kehidupan di akhirat, yang ukuran sehari di akhirat bersamaan dengan seribu tahun di dunia. Maka kehidupan yang disebut singgah sebentar di dunia itu hanyalah satu detik yang amat singkat.

Masa yang sangat singkat itu adalah suatu kesempatan yang mesti dihargai. Jika kesempatan itu tidak diisi sepenuhnya untuk menyediakan bekalan kerana dilalaikan oleh kenikmatan mata benda yang tidak seberapa, maka kesempatan kedua tidak akan ada lagi. Manusia yang dilalaikan dengan kehidupan dunia akan  menghadapi penyesalan yang tidak berkesudahan. Dalam al-Quran telah digambarkan;

رَبَّنَا أَبْصَرْنَا وَسَمِعْنَا فَارْجِعْنَا نَعْمَلْ صَالِحًا إِنَّا مُوقِنُونَ
“Wahai Tuhan kami, kami telah melihat dan mendengar, maka kembalikanlah kami ke dunia, kami akan mengerjakan amal yang soleh. Sesungguhnya kami adalah orang-orang yang yakin.”

(As-Sajdah 32:12)

Demikianlah sesalan orang yang lalai akan peranan mereka dihidupkan di dunia. Mereka cuba memohon kepada Tuhan agar dikembalikan ke dunia untuk melakukan amal soleh, selepas mereka melihat dengan mata kepala sendiri datangnya hari akhirat, seperti yang dikhabarkan oleh para rasul semasa di dunia dahulu.

Ad-dun ya darul amal. Dunia adalah tempat melakukan segala amal atau kerja, dan setiap amalan menurut apa yang telah digariskan oleh para rasul. Dengan adanya para rasul bagi setiap umat, ini bererti manusia telah dibekalkan segala keperluan. Bekalannya ialah akal, ilmu, aqidah, harta dunia, masa dan tubuh badan.

Manusia mesti beramal atau bekerja bagi menyediakan bekalan hari akhirat. Bekalan akhirat itu bukan sekadar ibadah solat, puasa, zakat, haji dan sebagainya. Tetapi sebarang urusan yang harta dunia seperti bertani, berniaga, nelayan, usahawan, pengurusan serta pentadibran dan seumpamanya. Semuanya akan menjadi urusan akhirat jika ia dilakukan mengikut garis yang ditetapkan oleh syariat.

Visi akhirat bagi manusia bukan sekadar menghubungkan diri dengan Allah S.W.T melalui ibadat-ibadat khusus, tetapi juga mesti melakukan perhubungan sesama manusia, sama ada dalam urusan muamalat atau juga dalam urusan kemasyarakatan, kenegaraan dan urusan-urusan lain seumpamanya adalah merupakan kepelbagaian dalam menyediakan bekalan akhirat untuk menempuh satu perjalanan yang jauh, oleh itu bekalan juga harus berpadanan.

Jika hidup di dunia dalam masa yang singkat ibarat berteduh di bawah pohon, manusia mesti menggunakan segala peluang yang ada. Masa yang begitu singkat mesti digunakan semaksimum mungkin  bagi membina kepakaran dan kesungguhan dengan menggunakan modal yang ada iaitu ilmu, akal, tenaga, tubuh badan, harta dunia, aqidah dan syariah dan modal-modal yang lain bagi menjamin bekalan akhirat dapat dipenuhi.

Meskipun kehidupan di dunia ini diibaratkan singgah sebentar sekadar berteduh di bawah pohon, namun ia amat bererti bagi seorang musafir yang berjalan jauh ketika hari panas. Mereka pasti mengambil peluang untuk berehat serta makan dan minum untuk memulihkan a fizikal dan dapat juga melakukan amal ibadah untuk kekuatan tenaga dan bekalan rohaninya.

Demikianlah hakikat dunia yang disebut sebagai gelanggang melakukan amal dan segala gerak kerja manakala akhirat sebagai negara menerima balasan. Jika di dunia yang singkat waktunya ini terlalai dengan dengan kenikmatan yang sementara, dibimbangi bahawa penyesalan akan menunggu di akhirat.

Sumber: Taqwa oleh Tuan Guru Dato’ Nik Abdul Aziz Nik Mat

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: