Buang 8 Sikap Ini di Tempat Kerja!

Oleh: mymuslimin.com

Tempat kerja ialah tempat kita mencari rezeki. Apabila ditemuduga, selalunya calon akan menjanjikan yang terbaik untuk majikannya. Namun begitu, setelah diterima bekerja, ramai di antara pekerja yang mula menunjukkan sikap buruk yang bukan sahaja akan menjejaskan prestasi kerja, tetapi juga akan menurunkan semangat pekerja lain yang terlibat. Jika tidak dibendung dengan segera, sikap negatif ini akan menjadi kanser kepada syarikat, dan akan menyebabkan masalah sumber manusia yang sukar ditangani.  

Mymuslimin.com menyenaraikan 8 sikap negatif yang biasa berlaku di tempat kerja, dan bagaimana cara mengatasinya. 

1. Gemar berlengah

Kenapa perlu siapkan hari ini kalau esok masih ada? Ini adalah sikap yang tidak boleh dibiarkan mekar di tempat kerja. Untuk memastikan perkara ini tidak kerap berlaku, apabila seorang pengurus memberikan tugasan, pekerja perlu diberi tarikh untuk menyiapkan kerja tersebut. Jangan menggunakan perkataan seperti ‘hantar bila you senang’, ‘minggu depan ke?’, kerana perkataan-perkataan ini terbuka untuk diterjemah.  

Pilihan yang lebih baik ialah ‘Hari Rabu ini sebelum pukul 12’ atau ‘Hari Isnin minggu depan sebelum pukul 3’, kerana tarikh dan masanya jelas. 

Namun, pengurus jangan pula melanggar janji sendiri dengan meminta tugasan disiapkan awal dari tarikh yang ditetapkan. Ini akan memberikan tekanan kepada pekerja, kecuali jika situasi sememangnya mendesak tugasan dihantar awal dari tarikh asal. 

Sikap berlengah-lengah ini juga mengganggu tugasan kakitangan lain yang terlibat kerana jika satu elemen tidak siap, ia akan membantutkan keseluruhan projek yang diurus. Pengurus perlu peka dan mengambil cakna tentang prestasi pekerja. Ada pekerja yang curi tulang tetapi ada juga yang tersekat kerana tidak tahu cara untuk meneruskan tugasan. Pengurus yang baik akan mengenalpasti dan membantu anak buah dengan cara yang sepatutnya. 

2. Kerja tiada piawaian

Perkara ini selalunya terjadi kerana tiada latihan cukup yang diberikan kepada pekerja baru. Dan, ini menyebabkan mereka membina SOP sendiri dan melakukan tugasan mengikut piawian-kendiri. Contohnya, menghantar emel syarikat ke pelanggan dalam nada peribadi, dan penerima tidak dipanggil dengan gelaran yang sepatutnya. Pekerja di bahagian depan yang berurusan dengan pelanggan tidak berkelakuan profesional kerana mereka tidak dilatih dengan baik oleh majikan.

Majikan tidak boleh mengharapkan pekerja sentiasa bersedia berkhidmat hanya kerana mereka mempunyai pengalaman kerana tempat baru selalunya memberikan cabaran baru kepada pekerja. 

Dalam hal ini, pengurus perlu memantau prestasi dan membetulkan kesilapan pekerja yang tidak bekerja mengikut piawaian. Seandainya tidak dibendung, sikap ini akan diserap sebagai budaya kerja yang sukar untuk dikikis. 

3. Tidak pandai beza antara tidak formal dengan kurang adab

Ketua tidak digalakkan untuk bermesra dengan pekerja tanpa batas professional. Ini bukanlah masalah menyombong atau berlagak kerana jawatan ketua lebih tinggi. Hakikatnya, pejabat bukannya kawasan perumahan. 

Masalah akan timbul apabila pengurus dan kakitangan sudah mesra melangkaui sempadan professional kerana keduanya tidak dapat membezakan bagaimana untuk berurusan dengan berkesan. 

Apabila kakitangan terlalu mesra dengan ketua, ini juga akan membuka peluang untuk pekerja menyalahgunakan hubungan tersebut untuk tujuan lain seperti menakut-nakutkan pekerja lain yang tidak mempunyai hubungan baik dengan ketua. Dan apabila penilaian prestasi dilakukan, ditakuti terdapat persepsi bahawa ketua berat sebelah kerana mesra dengan beberapa individu berbanding yang lain. 

4. Mengambil kesempatan kepada kelonggaran

Terdapat syarikat yang memberi kelonggaran kepada pekerja untuk memudahkan urusan. Sebagai contoh, anda tidak akan dikira lewat sekiranya hadir ke pejabat 15 min selepas waktu pejabat. 

Polisi sebegini dilaksanakan agar pekerja yang mempunyai masalah seperti kesesakan lalu lintas, atau menguruskan hal kecemasan keluarga dapat menggunakannya, bila perlu. Namun, seringkali pekerja menganggap 15 min ini adalah hak semua dan boleh digunakan setiap hari. Ini tidak betul dan akan menjejaskan pekerja yang memerlukan sekiranya polisi dirombak. 

Contoh lain ialah penggunaan media sosial di pejabat. Kebanyakan syarikat bersikap santai apabila pekerja menggunakan wifi pejabat untuk masa skrin peribadi. Namun, ada juga pekerja yang mengambil peluang untuk menonton siri-siri yang digemari mereka secara berterusan dengan menggunakan waktu dan wifi pejabat. 

5. Tidak mahu bersikap mesra

Perangai tidak mahu bercampur gaul dan beramah mesra dengan pekerja lain adakah sikap yang tidak dialu-alukan di pejabat. Ini bukan bermakna anda dituntut untuk bermesra dengan semua orang tanpa batasan, tetapi janganlah hanya bersendiri dengan alasan ‘saya introvert’ untuk tidak mahu mengenali rakan sekerja. Dengan bersikap mesra antara satu sama lain, persekitaran syarikat akan bertambah baik kerana masing-masing mengenali, menghormati dan mewujudkan sikap setia kawan dan harmoni.  

6. Sentiasa lambat

Masa ialah elemen yang sangat berharga dalam perniagaan. Setiap minit itu kos kepada syarikat sekiranya kakitangan tidak menggunakannya dengan baik. Pekerja yang sentiasa lambat dalam membuat tugasan, lambat hadir ke pejabat, lambat hadir ke mesyuarat, lambat berjumpa pelanggan dan prospek, lambat bertindak dan lambat dalam banyak segi adalah pekerja yang tidak efektif dan akan menyusahkan ramai pihak. Sekiranya anda mempunyai masalah lambat, bacalah tentang bagaiman mengurus masa dengan lebih baik dan berusahalah untuk memperbaikinya.

7. Tidak boleh diajak berunding 

Selalunya mereka yang bersikap begini ialah mereka yang mempunyai ego tinggi dan tidak tahu bekerja secara berpasukan. Apabila anda merasakan hanya idea dan cara anda sahaja yang betul, ini akan menyebabkan ketidakselesaan, perselisihan faham, dan mengganggu dinamik kakitangan.  

Apabila ada yang bersikap begini, lebih-lebih lagi pengurus atau ketua, pekerja tidak akan sudi untuk berkongsi idea kerana sedar bahawa apa sahaja yang dipersembahkan akan ‘ditembak jatuh’ sebelum dipertimbangkan. Perangai ini juga tidak sesuai untuk berurusan dengan pelanggan. Belajarlah untuk ‘agree to disagree’, ianya tidak merbahaya kepada diri anda dan tidak membahayakan orang lain di sekitar anda.  

8. Pembangkang tegar

Apa-apa sahaja yang isu yang timbul, idea yang dibentangkan, polisi yang dibuat, pembangkang tegar akan membangkang dengan kuat. Tiada apa yang dapat memuaskan hati pekerja sebegini. Sikap yang sering membantah akan mewujudkan suasana negatif dan mewujudkan persekitaran yang tegang, negatif, dan murung. 

Tip kepada mereka yang mempunyai jiwa pembangkang, dengarlah untuk memahami dan bukan mendengar untuk berhujah dan menang. Dalam setiap perkara, adalah lebih bagus untuk kita fokus kepada kebaikan dan manfaatnya. Tidak mungkin sesuatu idea itu 100% tidak berguna. Janganlah bertindak melulu untuk membahaskan mengapa sesuatu tidak bagus di mata anda, sedangkan anda baru sahaja mendengarnya 5 minit yang lepas.

Sikap-sikap negatif begini akan mewujudkan persekitaran kerja yang toksik dan memenatkan. Marilah kita muhasabah diri dan sama-sama berusaha membentuk diri yang lebih baik untuk diri sendiri dan orang lain di sekeliling kita. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: