Jom Kenali Malaikat – Malaikat Yang Memohon Rahmat dan Ampun Allah untuk Ahli Ilmu dan Penuntut Ilmu

Firman Allah SWT yang bermaksud: 

Dia lah yang memberi rahmat kepada kamu – dan malaikatNya pula (berdoa bagi kamu) – untuk mengeluarkan kamu dari gelap-gelita (kufur dan maksiat) kepada cahaya yang terang-benderang (iman dari taat); dan adalah Ia sentiasa Melimpah-limpah rahmatNya kepada orang-orang yang beriman (di dunia dan di akhirat).

(Al-Ahzaab 33:43)

Diriwayatkan dari Abu Umamah RA, Rasulullah SAW bersabda:

“Sesungguhnya Allah dan para malaikat-Nya serta para penghuni langit dan bumi benar-benar sentiasa berselawat (melimpahkan rahmat) kepada orang yang mengajar kebaikan.”

(HR Tirmizi)

Selawat dari Allah berupa rahmat, berkat dan keampunan-Nya, sedangkan selawat dari para malaikat berupa permohonan keampunan mereka kepada Allah pada orang yang beriman yang telah mengajar kebaikan tersebut. Selawat adalah manifestasi cinta dan kasih sayang Allah pada orang yang berilmu. 

Apabila Dia sudah menyatakan cinta dan kasih sayang-Nya, maka Dia umumkan kepada seluruh penduduk langit agar turut mencintai dan mengasihi serta menyayangi hamba tersebut.  Sebagaimana terdapat dalam hadis Qudsi, bersabda Rasulullah SAW:

“Allah, apabila mencintai seorang hamba, Dia memanggil Jibril, lalu berfirman: ‘Aku mencintai si Fulan, maka cintailah dia!’ Rasul bersabda: ‘Maka Jibril pun mencintainya. Lalu ia menyeru di langit, ‘Allah mencintai si Fulan. Kamu semua, cintailah dia!’ Maka penduduk langit pun mencintainya.’ Rasul bersabda: ‘Kemudian diletakkanlah penerimaan baginya di bumi…”

(HR Muslim dari Abu Hurairah RA)

Diriwayatkan dari Abu Darda’ RA, Rasulullah SAW bersabda:
“Sesungguhnya para malaikat benar-benar telah meletakkan sayapnya buat penuntut ilmu pengetahuan, kerana ia redha (lapang dada) dengan apa yang dia lakukan.”

(HR. Abu Daud dan Tirmizi). 

Dikeluarkan oleh Imam Ahmad dalam Sanad-nya dan Ahlus Sunnah dari Abu Darda’ RA, dia mendengar Rasulullah SAW bersabda: 

“Sesiapa yang melalui jalan untuk menuntut ilmu, maka dengan ilmu itu Allah akan melapangkan baginya jalan menuju syurga. Dan para malaikat akan meletakkan sayapnya pada orang yang menuntut ilmu sebagai tanda keredhaan atas apa yang telah dituntutnya. Sesungguhnya segala apa yang ada di langit dan apa yang ada di bumi sentiasa memohonkan keampunan untuknya, sehingga ikan yang ada di dalam air pun (memohonkan keampunan untuknya).”

(HR Imam Ahmad)

Diriwayatkan oleh Abu Hurairah RA dan hadis serupa dalam sebahagian lafaznya adalah hadis marfu’ yang diriwayatkan oleh Safwan, Rasulullah SAW bersabda:

“Sesungguhnya penuntut ilmu benar-benar dilitupi oleh para malaikat dengan sayapnya. Kemudian mereka saling menaiki sehingga mencapai langit dan bumi lantaran cinta mereka pada apa yang sedang dituntutnya.”

(HR Abu Hurairah RA)

Sumber: Biografi Malaikat – Mendapat kesempurnaan Iman, Interaksi dan Persahabatan Dengan Para Malaikat Allah SWT, Rachmat Ramadhana al-Banjari

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: