4 Softskill Yang Menarik Hati Majikan Pada Tahun 2022

Aduhai, dah pergi banyak interview ni, satu pun tak sangkut. Sijil ada, keputusan boleh tahan, nak kata muka toye, tak juga, saya rasa saya comel je, jadi kenapa ye? Saya dah penat berusaha, tapi kenapa tak dapat kerja juga? 

Inilah masalah utama graduan apabila melangkah ke dunia pekerjaan. Jika dilihat dari sudut sijil dan keputusan, rata-rata yang datang temuduga berada di tahap yang sama. Jadi bagaimana anda sebagai seorang calon hendak menyerlah berbanding yang lain? 

YouGo Training (Sebuah syarikat pembekal latihan dan konsultan media) kongsikan 4 softskill yang menarik hati majikan pada tahun 2022.

1. Pengurusan Masa

Alaaa… saya lambat datang interview sekejap jeeee. No! No! No! Seminit ke lima minit ke, tidak boleh! Samada interview online atau di pejabat, calon perlu awal. Jika perlu menunggu penemuduga, tunggu. Tiada alasan untuk lewat ‘sebentar saja’ sebab daripada situ, pengurusan masa sudah terkucil. Alasan trafik sesak, atau hantar ibu ke klinik sekejap tidak boleh diterima pakai. Pengurusan masa sangat penting kerana di dalam pekerjaan semua projek atau tugasan mempunyai deadline. Tak bolehlah nak suka-suka hati bila nak hantar kerja. Ketidakbolehan mengurus masa dengan baik menyebabkan anda tidak menarik di mata majikan.

Jangan datang interview lewat!

2. Komunikasi

Komunikasi ini bukan sekadar bercakap. Komunikasi ini ialah menyampaikan atau bertukar butiran atau maklumat dengan orang lain agar semua informasi dapat difahami dengan jelas dan tepat, dengan cara bercakap, menulis dan juga medium yang lain. Pengetahuan, keyakinan diri, kebolehan berucap di hadapan orang ramai merupakan elemen penting untuk berkomunikasi secara efektif. Ramah, mesra, pandai sembang belum tentu menjadikan kita seorang yang cekap dalam berkomunikasi.

YouGo Training menyediakan seminar komunikasi yang dimentor oleh Halim Othman, pengacara terkemuka Malaysia.

Mengapa komunikasi merupakan softskill yang penting? Kerana di alam pekerjaan, pekerja perlu membuat pembentangan (presentation) di pejabat dan untuk pelanggan, berkomunikasi dengan ketua dan team di dalam mesyuarat dan operasi harian, berkomunikasi dengan pelanggan menerusi pelbagai medium dan macam-macam lagi. Tanpa softskill komunikasi, calon nampak hambar di mata penemuduga. Temuduga ialah medan calon untuk memaparkan skill komunikasi masing-masing. Jika ditanya satu soalan sudah gugup untuk menjawab, atau jawapan terlalu basic, atau butiran yang keluar dari mulut ke laut dalam, majikan tentu tidak akan berminat untuk memilih anda. 

3. Mudah Menyesuaikan Diri

Sebelum masuk ke bilik temuduga, silalah bertenang. Gugup teruk atau panik akan berlaku bila calon kurang membuat persediaan. Majikan memerlukan mereka yang yakin dengan diri sendiri, yakin dengan ilmu yang mereka ada dan boleh menyesuaikan diri dengan keadaan semasa. Jika calon itu senang ditemuduga, boleh berkomunikasi dengan baik, punya personaliti yang menyenangkan, peluang untuk terpilih agak baik. Majikan akan melontarkan soalan-soalan yang akan melihat fleksibiliti calon dalam pelbagai situasi, dan jika anda seorang yang rigid, rata-rata majikan tidak tertarik.

4. Pandai Menyelesaikan Masalah

Penyelesai masalah laku keras!

Satu masalah mempunyai banyak cara penyelesaian. Tak dapat cara ini, kita pusing cara itu, tidak dapat cara itu, kita cuba cara lain. Seseorang yang tidak kreatif dalam menyelesaikan masalah merupakan masalah kepada majikan kerana setiap hari perniagaan akan berdepan dengan bermacam jenis masalah yang menuntut penyelesaian yang baik bukan merumitkan. Lantas, mereka yang bijak menyelesaian masalah umpama menarik rambut di dalam tepung, rambut tidak putus, tepung tidak berserak, adalah amat diperlukan. Janganlah baru ada satu masalah, duniamu sudah berpusing, panic attack bagai, lebih merungut berbanding menyelesaikannya.

Adakah anda sudah mempunyai 4 softskill yang diperlukan majikan ini? Jika belum carilah jalan untuk memperbaiki dan melengkapkan diri dengan softskill yang diperlukan.

YouGo Training & Media Consultancy menyediakan pelbagai kursus untuk memantapkan softskill dalam bidang pengucapan awam, public speaking dan komunikasi. Untuk mengetahui lebih lanjut tentang senarai kursus kami, WhatsApp kami di 012-3456055 atau emel yougotrainingmedia@gmail.com

One thought on “4 Softskill Yang Menarik Hati Majikan Pada Tahun 2022

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: